Néhány hónapja, már minimális szinten fogyasztunk bolti tejet, házi tejet is körülbelül két hetente. A bolti feldolgozott tej sajnos már közel sem olyan mint amit valóban tejnek lehetne nevezni.
Tehát a bolti tej helyettesítésére először, különböző gabona és magtejeket választottam amik valóban kellemes ízűek és jól használhatóak voltak a mindennapokban, kávéba, sütibe, turmixba de sajnos az áruk igen magas. Egy liter közel 700-800 forint, ami két személyre 2 napig ha elég. Így jött az ötlet, hogy mi lenne ha én is készítenék magtejet.
Régebben már készítettem kókusztejet, ez nem is volt újdonság a számomra, de igazi finom, sűrű magtejet szerettem volna készíteni. Mandulából, mogyoróból vagy esetleg dióból.
Első választásom a mogyoróra esett, ennek kilója 2200 forint, ami közel 10 liter mogyorótejnek felel meg. 10 liter bolti mogyorótej-mandulatej közel 8000 forint, ami igen nagy árkülönbség.
Lehet valaki arra, gondol, hogy neki erre nincs ideje,megfelelő felszerelése, és lehet nem is olyan finom mint a boltban kapható.
A boltban kapható magtejek többsége, vízből, édesítőszerből, sóból, olajból és 1 % magból állnak, ami azért igen minimális mennyiség az árához képest.
A mi tejük ugye szintén vízből, mogyoróból (literenként 100 gramm), mézből, csipet sóból, egy evőkanál olajból áll.
Előző este egy adag mogyorót (és általában a legtöbb magot amiből tejet szeretnénk) áztassuk be, annyi vízbe, hogy ellepje. Pár óra vagy egy egész éjszaka múlva már készíthetjük is a mogyorós italunkat.
Ha sűrűbb krémesebb italt szeretnénk, akkor kevesebb ha hígabb tejet akkor pedig több vizet adjunk hozzá. Lehet szűrt, előzőleg forralt majd visszahűtött, buborékmentes ásványvizet, forrásvizet használni hozzá.
Én a közel 150 gramm mogyoróhoz kicsivel kevesebb mint egy liter vizet adtam, két evőkanál mézet, csipet sót, és egy evőkanál olíva olajat. Pár perc alatt leturmixoltam a színe tört fehér az állaga pedig sűrű és habos lett. Illata nagyon enyhe, az íze pedig nagyon kellemes, nem olyan édes mint a bolti, de lehet ízesíteni, vanília kivonattal, kakaóporral, különböző természetes édesítőszerekkel.
Egy szűrűn, vagy ruhán szűrjük meg a tejet. Aki szereti hagyhatja sűrűn is, de nekem más dolgom volt a megmaradt mogyorópéppel.
Hűtőben 4-5 napig eláll, ha penészedik vagy kellemetlen az illata akkor onnan tudhatjuk, hogy megromlott, nem savanyodik.
Mogyorótej recept:
150 gramm mogyoró
1 liter tej
csipet só
ízlés szerint édesítőszer (datolya, méz, sztívia, xilit, nádcukor)
1 vőkanál olaj (mogyoró, olíva)
Laktózérzékenyeknek, gyerekeknek vagy egészségesen táplálkozóknak nagyszerű tejhelyettesítő.
Használható sütikbe, pudingokba, kakaónak, turmixnak, teába, kávéba és persze lehet kísérletezni, hogy hol lehet még helyettesíteni :)
A megmaradt mogyorópépből egy csokis banános turmixot készítettem pillanatok alatt
2 evőkanál mogyorópép
2 dl mogyorótej
fél banán
2 kk keserű kakaópor
2kk méz
Ebből egy sűrű turmix lesz, aminek nagyon kellemes csokoládés íze van
Következő magtejet mandulából készítem ennek kilója 3400 forint, aminek az ára literenként még mindig a fele mint a bolti mandulának!
szia!a hozzávalóknál víz helyett véletlenül tejet írtál :)
VálaszTörlésSzia,éppen most lett kész és isteni! Kókusz, dió,mák, mandulából már készítettem.Edesìtésnek datolyát rakok bele. Szerencsére a kertünkben van mogyoró, így még olcsóbban tudom elkészíteni!
VálaszTörlés